Een tuin- en landschapsarchitect onderzoekt, ontwerpt en beheert buitenruimtes. Dankzij een brede achtergrondkennis, analytische geest en creatieve skills tilt hij of zij jouw groene plek naar een hoger niveau.
Een tuin- en landschapsarchitect heeft veel te bieden. Hij kan jou volledig ontzorgen of ondersteunen in een deeltje van jouw groenproject
Bij tuin- en landschapsarchitect denken de meeste mensen aan een privétuin. Vaak is dat ook zo, maar het kan evengoed om een ruimte in de stad gaan of een landelijk gebied. Er zijn veel groene ruimtes die nood hebben aan een doordacht en duurzaam ontwerp: parken, straten, speelplaatsen, pleinen, woonstraten, woonzorgcentra, begraafplaatsen, … Voor elke unieke situatie kijkt de tuin- en landschapsarchitect wat er nodig is en brengt hij de puzzelstukjes samen.
Wat zijn de ecologische troeven van een plek? Wat zijn de verschillende gebruikers van een plaats? Hoe bewegen ze zich over het terrein? Wat zijn de regels rond ruimtelijke ordening? Hoe kunnen we de beleving verhogen? Op deze en vele andere vragen zoekt de tuin- en landschapsarchitect een antwoord. Hij is een expert met een brede achtergrondkennis en veel technische en creatieve vaardigheden waarmee hij absoluut een meerwaarde kan creëren – of het nu in een tuin, een publiek domein of een grootschalig landschapsgebied is.
Maar wat heeft een tuin- en landschapsarchitect dan concreet te bieden? Veel. Hij kan jou volledig ontzorgen of ondersteunen in een deeltje van jouw groenproject.
Na het maken van een grondige analyse, kan hij een doordachte visie opstellen. Wat heeft deze plek nodig? Hoe zal het evolueren in de tijd? Die visie kan hij concreet maken in een ontwerpplan. Om het ontwerp verder te gaan verduidelijken, maakt hij waar nodig ook schetsen, doorsnedes of andere visualisaties.
Wie tuin- en landschapsarchitect zegt, denkt aan planten. Een beplantingsplan opstellen is dan ook vaak een kerntaak van de tuin- en landschapsarchitect. Dankzij zijn of haar uitgebreide plantenkennis, kan hij of zij voor elke situatie mooie en sterke plantengemeenschappen creëren. Daarna kan hij ook het beheerplan opmaken, zodat de beplanting waarin je geïnvesteerd hebt zich sterk en gezond kan blijven ontwikkelen.
Een tuin- en landschapsarchitect is ook technisch sterk en hij kan ontwerpplannen in detail uitwerken in een technisch uitvoeringsdossier. Hoe wordt de pergola opgebouwd? Welke hellingsgraad moet het terras hebben? Welke materialen worden gebruikt? Het zijn slechts enkele mogelijke vragen die beantwoord worden in het technisch dossier. Meestal is dit dossier bedoeld voor de tuinaannemer die de werken zal uitvoeren, tenzij jij graag zelf de handen uit de mouwen steekt. Op grotere schaal gaat het vaak om complexere zaken en dan krijgt een landschapsarchitect ondersteuning van technische experts.
Tot slot zijn heel wat tuin- en landschapsarchitecten betrokken bij onderzoeksprojecten en adviesbureaus. Dankzij hun brede achtergrondkennis zijn ze onmisbaar in complexe vraagstukken over hoe we ons landschap moeten inrichten en hoe we kunnen omgaan met de klimaatverandering.